WINNERS 🏆
Хакирај ја сивата економија за подобра е-трговија2021-12-20T15:51:59+00:00

Хакираj jа сивата економиjа и подобри jа е-трговиjата

Хакираj jа сивата економиjа и подобри jа е-трговиjата

Онлајн студентски Hack-a-thon[14.05-16.05]

Главен организатор:

ПАРТНЕРИ И ПОДДРЖУВАЧИ

icon-2@2x

Зошто е штетна сивата економиjа?

Зошто е штетна сивата економиjа?

Повисока сива економија значи понизок квалитет на јавни услуги и добра, образование, здравство. Потрошувачите кои учествуваат во сивата економија не се заштитени, а нерегистрираните субјекти креираат нелојална конкуренција на оние кои си ги плаќаат давачките. Сивата економија му штети на нашето општество, на економскиот развој на земјата и со тоа директно на сите нас.

ПОГЛЕДНИ ВИДЕО

ПРЕДИЗВИК ЗА ОВОЈ ХАКАТОН

Како да се намали сивата економиjа во е-трговиjа?

“Како да се намали сивата економиjа во е-трговиjа?”

Предизвикот е поделен во две категории, а секој тим ќе креира решение за една од нив:

1.

ЕДУЦИРАЈ И МОТИВИРJ
powered by НЛБ БАНКА АД Скопје

Креираj решениjа кои ќе придонесат за подигнување на свеста за сивата економиjа и ќе мотивираат истата да се одбегнува.

2.

ДЕТЕКТИРАЈ И СУЗБИЈ
powered by КАСИС АД Скопје

Креираj решениjа кои ќе помогнат за детектирање и сузбивање на постоечката сива економиjа во е-трговиjата.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
icon-1@2x

 ПОБЕДНИЧКИ РЕШЕНИЈА ОД ХАКАТОНОТ

На првиот виртуелен хакатон за намалување на сивата економија во е-трговија земаа учество 50 студенти од Економскиот факултет во Скопје и ФИНКИ кои работеа на креативни решенија кои ќе придонесат кон адресирање и намалување на сивата економија во е-трговијата.
Хакатонот траеше 48 часа, а студентите во нивната работа беа менторирани од 18 ментори од приватниот сектор,  Управата за јавни приходи и Царинската управа на Република Северна Македонија. По 48 часовната работа од страна на стручно жири беа избрани три победнички решенија кои беа наградени со финансиска поддршка од 1000 евра по решение.

ПОБЕДНИЧКИТЕ РЕШЕНИЈА СЕ:

proveriprodavnica.com – веб екстензија за google chrome пребарувач која прави автоматска проверка на валидност на одредена е-продавница согласно регистарот на е-трговци. Целта на оваа екстензија е да детектира сомнителни е-трговци, како и да ги информира купувачите за валидноста на  е-трговец при онлајн купување.

ВИДИ ПОВЕЌЕ

natapet.mk – веб платформа каде може да се прочитаат и остават рецензии за е-трговци со цел да се информираат е-купувачите за валидноста и интегритетот на е-продавниците во Македонија. Воедно платформата во втор план има и цел да ги едуцира нерегистрираните пријавени е-трговци како да го регистрираат својот бизнис и ја одбегнат сивата економија, со цел да изградат квалитетни и задоволни купувачи.

ВИДИ ПОВЕЌЕ

proveripakupi.mk – регистар на сите регистрирани е-продавници со категоризација за лесно навигирање и проверка на регистрираните е-трговци. Целта на ова решение е да ги стимулира граѓаните да проверуваат од каде купуваат, пред да направат нарачка со цел да се поттикне купувањето од регистрирани е-трговци и се придонесе кон позитивно искуство со е-трговијата.

ВИДИ ПОВЕЌЕ

Кој ги оценуваше победничките решенија?

Д-р Нина Ангеловска
Д-р Нина Ангеловска
Претседател на АЕТМ
Проф. Д-р Димитар Трајанов
Проф. Д-р Димитар Трајанов
ФИНКИ
Проф. Д-р Ежени Брзовска
Проф. Д-р Ежени Брзовска
Економски Факултет Скопје

Често поставувани прашања

Што е хакатон?2021-04-14T22:09:05+00:00

Хакатон е настан, каде што учесниците се здружуваат за да создадат решенија и концепти од нула, за краток период, решавајќи ги тековните проблеми. Постојат хакатони со различно времетрање и различен вид, но една заедничка карактеристика за сите хакатони е дека тие се центрирани околу одредена тема.

Имам идеја но немам тим. Може ли да учестувам?2021-04-19T17:23:08+00:00

Може. Ова е студентски хакатон каде доколку сте студент на ФИНКИ или Економски факултет – Скопје, може да се пријавите и со индивудална пријава. Важно е да ја наведеш причината зошто баш ти треба да бидеш во топ 50 студенти кои ќе земат учество на овој хакатон и како ќе придонесеш за намалување на сивата економија.

Како оди процесот на пријавување?2021-04-19T17:23:48+00:00

Можете да се пријавите со пополнување на пријавата во делот на “ПРИЈАВИ СЕ“ или на овој линк, најдоцна до 10 мај. Пријавувањето може да биде индивидуално или во тимови. Тимовите треба да бидат во мешан состав на студенти од ФИНКИ и Економски факултет – Скопје, додека пак доколку сте пријавени како индвидуалци, ќе бидете соодветно распоредени во тим. Важно е да знаете дека еден од клучните фактори за да учествувате на овој хакатон е да ни прикажете зошто вие сте правиот студент кој треба да присуствува преку одговор на прашањето “Како ќе придонесеш кон решавање на предизвикот на овој хакатон?“, кое се наоѓа во самата пријава.

Каква е агендата на хакатонот?2021-04-19T17:24:46+00:00

Првата средба со учесниците на овој настан ќе биде направена на 13 мај каде ќе бидат претставени тимовите и правилата на хакатонот. Во петок на 14 мај од 17:00 ќе биде и официјалното отворање на Хакатонот. Веднаш по завршување на официјалното отворање, се претставуваат тимовите и се започнува со работа за развој на креативни решенија. Тимовите ќе имаат 48 часа преку кои ќе ги реализираат нивните концепти и ќе подготват презентација за истите кои во недела ќе ги презентираат пред 5 членото жири. Во склоп на 48те часа, студентите ќе имаат можност да се консултираат со нивните ментори со цел да го развијат и креираат победничкото решение.

Каде / како ќе биде организиран?2021-04-19T17:25:07+00:00

Хакатонот ќе биде организиран целосно онлајн со користење на две апликации Slack/Discord + Zoom. Отворањето на хакатонот и презентациите на присутните ќе се одвива преку Zoom, додека целата комуникација во текот на 48те часа на развој на идејата ќе се реализира преку slack канали, до кои соодветно ќе имаат пристап членовите на тимот и менторите.

Што/кои се очекуваните решенија?2021-04-14T22:07:51+00:00

Очекуваните решенија може да бидат во форма на концепт решение – мокап кој ќе биде изработен во текот на 48 часа, а потоа победниците ќе добијат финансиска поддршка за да го изработат решението најмалку во бета верзија со цел да може да се имплементира и тестира (MVP). 

Дали ќе имаме поддршка при развивањето на идеите?2021-04-14T22:08:00+00:00

Секако. Во рамки на 48 часовниот хакатон со вас како ментори ќе бидат врнвни експерти од различни теми вклучувајќи, маркетинг, ит, е-трговија, сива економија, бизнис развој итн… Менторите ќе бидат на располагање за студентите да ги насочат кон развој на правилен концепт од нивната идеја.

Кои се критериумите за оценување?2021-04-14T22:08:08+00:00

Проектот кој секој пријавен тим го поднесува мора да е развиен од тимот, единствено како дел од овој хакатон. При евалуација на идеите, ќе се сметаат следните критериуми:

  • Импакт на решението согласно поставената цел (20%)
  • Изводливост односно можност за имплементација на предложеното решение (20%)
  • Маркетинг-комуникациска стратегија (20%)
  • Презентација (20%)
  • Способности и вештини на тимот (20%)
Дали ќе има награди за победниците?2021-04-14T22:08:17+00:00

Да. Ќе има финансиска и советодавна помош која ќе служи за развој на победничките идеи.

Кој ќе ги оценува решенијата од хакатонот?2021-04-14T22:08:26+00:00

Решенијата од хакатонот ќе бидат оценувани од стручно жири.

Кој може да учествува и дали се плаќа за учество?2021-04-19T17:26:07+00:00

Може да учестувваат студенти или студентски тимови, составени од најмногу 5 студенти од ФИНКИ и Економски факултет – Скопје (млади информатичари, дигитални маркетери, иноватори и креатори од цела Македонија). Учеството за сите учесници е бесплатно.

Што треба да имам пред започнување со Хакатонот?2021-04-16T16:13:52+00:00

Добар интернет и компјутер. Што е најважно – желба за работа во тим и насмевка на лицето.

Што ако не сум меѓу победниците?2021-04-16T16:13:40+00:00

Овој хакатон не е само за победа, туку и за учење. Преку хакатонот и процесот на работа во тимови ќе добиете уникатен увид во врска со пазарот за е-трговија и ќе запознаете неверојатни луѓе. Секогаш постои следната година и вие сте повеќе од добредојдени да ни се придружите во некоја следна прилика.

Пропуштаме нешто?2021-04-16T16:13:26+00:00

Ако не сме одговориле на сите ваши прашања, слободно пишете ни на: info@ecommerce.mk

Пријави се уште денес, индивидуално или во тим и придонеси за решавање на општествен проблем.

ПРИЈАВИ СЕ

ПАРТНЕРИ И ПОДДРЖУВАЧИ

ГЛАВЕН ПАРТНЕР

ЗЛАТНИ ПАРТНЕРИ

ДИГИТАЛЕН ПАРТНЕР

СРЕБРЕНИ ПАРТНЕРИ

ПОДДРЖУВАЧ

БРОНЗЕНИ ПАРТНЕРИ

СОРАБОТНИЦИ

МЕДИУМСКИ ПАРТНЕРИ

СТАНИ НАШ ПАРТНЕР

ТЕХНИЧКИ АЛАТКИ

АЛАТКИ КОИ ВИ СЕ ПОТРЕБНИ ЗА ВРЕМЕ НА ХАКАТОНОТ

Алатка преку која ќе се одржи отворањето на настанот и завршните презентации на тимовите

ПРЕЗЕМИ

Алатка преку која ќе се одвиваат менторските сесии и комуникацијата со тимовите

ПРЕЗЕМИ

Алатка преку која ќе може да ги прикачувате и споделувате документите со членовите на тимот

ПРЕГЛЕДАЈ

МЕНТОРИ

Дамјан Дано
Дамјан Дано
Ко-основач и партнер @ IWM Network
Златко Ветеровски
Златко Ветеровски
Помошник директор на Сектор за царински систем @ Царинска управа
Вељан Поповски
Вељан Поповски
Раководител на служба за централизирана продажба во рамки на Сектор за развој на понуда и маркетинг @ НЛБ БАНКА АД СКОПЈЕ
Иво Стојановски
Иво Стојановски
Експерт за Дигитална трансформација @ A1 Македонија
Филомена Пљаковска - Аспровска
Филомена Пљаковска - Аспровска
Главен извршен директор @ КаСис АД Скопје
Наташа Атанасова
Наташа Атанасова
Brand Manager @ decal.mk
Дарко Булдиоски
Дарко Булдиоски
CEO @ NewMediaMK
Дарјан Раденкович
Дарјан Раденкович
Chief Business Development Officer @ Види Вака – Vidi Vaka
Иван Димитров
Иван Димитров
Head of Marketing @ Grouper.mk
Виктор Стојкоски
Виктор Стојкоски
Генерален секретар @ АЕТМ
Ивана Јовановска
Ивана Јовановска
Certified DMI Тrainer @ Galeksia
Владислав Бидиков
Владислав Бидиков
ИТ Експерт
Слободан Андонов
Слободан Андонов
Проектен Менаџер @ ekupi.mk
Јовица Савески
Јовица Савески
Software Engineer @ HASELT
Каролина Чашкарова
Каролина Чашкарова
Заменик главен генерален инспектор на Генерален даночен инспекторат @ Управа за јавни приходи
Јовица Начев
Јовица Начев
Development Consultant @ Endava
Игор Караџоски
Игор Караџоски
Senior AM Engineer @ Endava
Александар Давчевски
Александар Давчевски
Senior AM Engineer @ Endava
Go to Top